skip to Main Content
Marc Trayter i Vilagran, Advocat per vocació desde 2003 Girona 619 475 337 marc@advocatgirona.cat

Lloguer: el desnonament per manca de pagament

Quan el llogater no paga l’arrendament, el procediment judicial expressament previst és el desnonament per manca de pagament, també anomenat desnonament exprés. Aquest procediment preveu que mitjançant una mateixa demanda es pugui recuperar la possessió del pis, reclamar les quantitats impagades i sol·licitar la imposició de les costes.

Recuperar la possessió:

El desnonament per manca de pagament també s’anomena desnonament exprés atès que en la tramitació del procediment judicial s’ha escurçat la tramitació. En concret, en el moment d’admissió a tràmit de la demanda, d’acord amb l’article 440-3 de la LEC, el secretari judicial fixarà un dia per realitzar el llançament. A més d’acord amb l’art. 444-1, si el llogater s’oposés a la demanda i es celebrés un judici, aquest només podria al·legar i probar el pagament del que es deu. Per més queixes que tingui el llogater sobre l’immoble, el contracte… tan sols se li permet justificar el pagament del que se li reclama.

Reclamar lloguers impagats:

Mitjançant una mateixa demanda, es pot sol·licitar no només recuperar la possessió de l’immoble sinó també les quantitats que deu el llogater en concepte d’arrendament o quantitats assimilades, desde l’inici de l’impagament fins que finalment es recuperi la possessió. És a dir, els lloguers que es deixen de cobrar mentre es tramita el procediment judicial també es poden reclamar.

Costes processals:

D’acord amb el mateix art. 440-3 de la LEC, encara que el llogater no comparegui i no hi hagi judici, se’l condemnarà en costes. És a dir, a pagar les despeses que l’arrendador ha hagut d’assumir d’advocat, procurador i serraller si es que ha fet falta canviar el pany per recuperar la possessió del pis.

L’enervació del desnonament:

Una especificitat dels procediments de desnonament és la possibilitat que té el demandat, el llogater, d’enervar l’acció. Si dins el termini de 10 dies des de la la citació judicial amb la demanda, el llogater opta per saldar la integritat de tot el que es deu, el procediment s’arxivarà i el llogater podrà continuar amb l’arrendament. Aquesta possibilitat d’enervació es té per una sola vegada i sempre i quan l’arrendador no hagi intentat una reclamació prèvia (mitjançant burofax per exemple) amb un mes d’anticipació a la reclamació judicial via demanda.

Autor: Marc Trayter i Vilagran. Advocat.

Foto extreta via Flickr

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
× Contacta!