skip to Main Content
Marc Trayter i Vilagran, Advocat per vocació desde 2003 Girona 619 475 337 marc@advocatgirona.cat
Cinc coses que has de saber sobre els controls d'alcoholèmia
Fotografia de Andrea Levers via Flickr (CC by-nc 2.0)

Cinc punts que has de saber sobre els controls d’alcoholèmia

Els controls d’alcoholèmia que practiquen els agents a les carreteres donen lloc a tot un munt d’actuacions penals que acaben al jutjat de guàrdia, habitualment en judicis ràpids. Els delictes contra la seguretat en el trànsit són molt comuns, d’aquí que és important per qualsevol conductor tenir un mínim d’informació i conèixer els següents punts:

1. No ‘bufar’ és pitjor.

No sotmetre’s a les proves o fer-les expressament sense ‘bufar’ prou, pot ser castigat com un delicte de desobediència als agents de l’autoritat amb una pena més greu que la pròpia de l’alcoholèmia. Pel cas del delicte de conducció sota els efectes de l’alcohol, la pena és sempre retirada de carnet de 1 a 4 anys més una d’aquestes tres: multa de 6 a 12 mesos, presó de 3 a 6 mesos  o treballs en benefici de la comunitat de 31 a 90 dies.

2. Es pot demanar una anàlisi de sang.

Si no esteu d’acord amb el resultat de l’etilòmetre, esteu prenent algun medicament que pot interferir en el resultat o pel que sigui no és correcte el tiquet que desprèn la màquina, podeu sol·licitar una anàlisis de sang per tal de contrastar la prova de l’etilòmetre amb un anàlisis clínic.

3. El comportament durant el control d’alcoholèmia és important.

Ser correcte i amable amb els agents que practiquen la prova no només és desitjable sinó que l’actitud contraria pot tenir conseqüències negatives. En els atestats policials sol constar-hi l’actitud del conductor. És lògic que així sigui, ja que una actitud eufòrica o molt absent pot ser un símptoma d’haver begut alcohol. Una actitud tranquil·la i col·laboradora sempre serà més ben valorada. En tot cas, els agents estan fent la seva feina i és evident que a ningú li interessa que hi hagin conductors beguts a la carretera, així que cal col·laborar i facilitar-los la tasca.

4. Atenció amb la multa administrativa.

Pel cas que la taxa d’alcohol fos considerada delicte i es tramités un judici ràpid, el butlletí de denúncia que poden lliurar-vos els agents no cal abonar-la ni fer al·legacions en seu administrativa. Els agents, pel cas que el conductor fos declarat innocent en el jutjat d’instrucció corresponent, poden tramitar un expedient administratiu per imposar una multa com a sanció administrativa, però si malauradament hi ha una sanció penal (multa i privació del carnet), aleshores la denúncia administrativa quedaria sense efecte.

5. La multa penal s’imposa en funció de la capacitat econòmica de cadascú.

En seu penal les multes s’imposen en funció de la capacitat econòmica del penat. De manera que a una persona amb recursos econòmics pels mateixos fets se l’imposarà una multa més elevada. Quan en un jutjat pregunten sobre la situació econòmica del conductor és per imposar una pena més alta o menys, acreditar pocs recursos econòmics ajudarà a una multa més baixa.

La multa que s’imposa en seu penal té dos especificitats, la primera és que pot acordar-se el fraccionament, la segona i més important, en cas d’impagament, pot substituir-se per una pena de presó.

Autor: Marc Trayter i Vilagran. Advocat.

Blog Advocat Girona

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
× Contacta!