skip to Main Content
Marc Trayter i Vilagran, Advocat per vocació desde 2003 Girona 619 475 337 marc@advocatgirona.cat
Règim de visites per avis. Fins i tot en contra de la voluntat dels pares?
Foto de Fabrizio via Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Règim de visites per avis. Fins i tot en contra de la voluntat dels pares?

Desde l’any 2003 es recull la possibilitat legal que els avis que veuen impedides les relacions amb els seus néts, puguin reclamar als tribunals l’establiment d’un règim de visites, fins i tot en contra de la voluntat dels pares.

Tot i que pot semblar un supòsit infreqüent, és relativament habitual que els avis acudeixin a la justícia per garantir un règim de visites amb els seus néts. Són diferents els supòsits en que ens podem trobar amb aquest tipus de conflicte, com per exemple el cas en que arrel de la mort d’un fill o filla, els avis són incapaços de relacionar-se amb normalitat amb el progenitor supervivent. Les males relacions entre el progenitor supervivent i els pares del progenitor mort, a vegades comporten el fi de les relacions entre el nét i aquests avis.

En altres supòsits, senzillament les males relacions entre pares i fills acaba comportant el trencament de les relacions entre avis i néts, o bé els avis són conscients de que el seu fill o filla és negligent en la guarda dels seus nets i volen prendre mesures. També pot succeïr que pel cas de ruptura entre pares després d’un procediment de divorci, els avis volen assegurar el seu paper en la cura del nét si aquest no està garantit.

La llei afavoreix les relacions entre avis i néts.

Tan el Codi Civil espanyol com el Codi Civil de Catalunya, parteixen de la base que les relacions entre avis i néts son positives pels menors. En conseqüència, pel cas de conflicte entre progenitors i avis, la possibilitat de que els progenitors s’oposin a l’establiment d’un règim de visites depèn de que siguin capaços d’acreditar una ‘justa causa’.

La indeterminació del concepte ‘justa causa’ juga a favor de que sigui el jutge qui en cada cas concret valori la idoneïtat del règim de visites. Tot i així, si la pretensió dels pares és oposar-se a un règim de visites a favor dels avis, no pot ignorar-se que els pares estan en una clara situació de desavantatge ja que els correspon a ells concretar els motius per impedir les relacions entre avis i néts. La concreció dels motius per oposar-se a una relació que s’entén enriquidora, és una dificultat difícil de vèncer que comporta a la pràctica l’estimació de les demandes que interposen els avis. Tot i així, cap text legal recull quina durada i forma prendran aquestes visites ni tampoc pot garantir que unes relacions familiars ja de per si complexes empitjorin a resultes d’un procediment judicial.

Autor de l’article Marc Trayter Vilagran, advocat. 

Blog Advocat Girona

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
× Contacta!