skip to Main Content
Marc Trayter i Vilagran, Advocat per vocació desde 2003 Girona 619 475 337 marc@advocatgirona.cat
Estafes per internet.

Estafes per internet: Wallapop i d’altres. Jurisprudència.

En els darrers anys s’han convertit en relativament comú condemnes penals per delictes d’estafa, ja siguin lleus o no, derivades de falses ventes per internet utilitzant plataformes com Wallapop.

És un patró ja habitual anuncis per Wallapop oferint mòbils de gama alta o cotxets per nadons també de marca (Bugaboo per exemple), que finalitzen amb una transferència feta per part del comprador mentre que per part del venedor mai s’envia el que s’ha promès ni es retornen els diners. Un cop interposada denúncia, la instrucció judicial es centrarà en identificar la persona de contacte i el titular del compte corrent on s’ha realitzat la transferència per tal de dirimir responsabilitats penals.

Ens ha semblat interessant la Sentència de la secció segona de l’Audiència Provincial d’Albacete de 25 de febrer de 2019, on s’analitza el cas d’un anunci al Wallapop sobre tres telèfons mòbils, interessant-se el comprador per un Samsung S-6. Comprador i venedor varen establir contacte, un cop feta una transferència de 750 Euros en el compte corrent del venedor, aquest no va enviar mai cap telèfon ni va retornar els 750 Euros.

La sentència de l’Audiència en el seu Fonament jurídic quart repassa la jurisprudència del Suprem sobre el que s’anomena “negoci civil criminalitzat”, discernint quan ens trobem davant d’un incompliment contractual a resoldre per la via civil i quan davant d’un delicte d’estafa a resoldre per la via penal. Estarem davant d’una estafa quan l’autor del delicte simula un propòsit seriós de contractar però tan sols pretén aprofitar-se del compliment de l’altre, ocultant la seva intenció decidida de no complir amb les seves obligacions contractuals. Aquesta simulació o ocultació implica un engany que qualifica l’acció com a delicte. En canvi, si no existeix aquesta simulació o ocultació inicial, sinó que la voluntat d’incomplir apareix posteriorment, un cop ja s’ha produït el desplaçament patrimonial, ens trobarem davant d’un incompliment contractual a resoldre per la via civil. No és suficient per parlar d’un delicte d’estafa no voler complir amb un contracte, sinó que cal un engany previ que provoqui un desplaçament patrimonial.

En el cas analitzat, s’afirma que l’aparença de normalitat de l’anunci dels tres telèfons mòbils mitjançant Wallapop no és més que part d’una maniobra d’ocultació de la intenció real: rebre diners sense entregar res a canvi. Per tan es confirma la pena de 8 mesos de presó per un delicte d’estafa i a retornar els diners entregats més els interessos.

Autor de l’artícle Marc Trayter i Vilagran. Fotografia del post obtinguda via flickr.

Blog Advocat Girona

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
× Contacta!